Olio di paraffina

okshop_parafinsko_ulje1Парафинското масло е мешавина од пречистени, суви, заситени јаглеводороди. Се користи во козметички и фармацевтски цели. Тоа е компонента во сите креми, освен во оние на глицеринска база – дехидрирачка база. Служи како заштитен слој во кремата, да не ја суши кожата. Се користи и во медицински цели против опстипација. Во прехрамбената индустрија се користи за подмачкување на сите машини.

Најчесто се употребува:

- како средство за подмачкување
- во козметиката и фармацијата како состојка на кремите
- во козметиката како компонента на восокот за депилација
- во винарството како заштита од оксидација итн

Постојат два вида на парафинско масло:

- Лесно

- Teшкo